Pàgines

dilluns, 19 de març del 2018

Pensaments de dissabte

Fugint de la meva pròpia història he intentat escriure mil relats, jugar amb mascares i personatges de fireta i inventar escenaris de colors. Fugia, i ara queda una buidor feta de tants  sentiments censurats i de pors.

Passa el darrer metro del dia i jo en un racó de l’andana veig com s’esvaeixen els àngels i les xarxes i queda una fina corda de funàmbul amb un precipici immens a cada banda i un vertigen que em reclou en aquell lloc estrany on no trobo res per esperar.

Roser

diumenge, 18 de març del 2018

Potser una sandàlia

Me’n vaig enamorar tant bon punt la vaig veure… Amb aquelles pedretes minúscules color turquesa brodades amb fil de plata damunt unes cintes de seda que subjectaven el peu i envoltaven el turmell. Es fermava amb una civella de nàcar en forma de peix. El taló, ni massa alt ni massa baix. Color de mar. Textura de sal.

Mai havia dut altre calçat que sabatilles esportives o xancletes, al pic de l’estiu. Des que vaig fer-me dona amagava un cos que no estimava dins de xandalls de mercat.

I vaig entrar a la sabateria. El dependent en va demanar quin número volia. Li vaig dir que m’era igual, que jo volia comprar aquella sandàlia i prou. Era una botiga cara, devia estar acostumat a les extravagàncies de les compradores de targes de crèdit amb patina d’or. Amb un somriure postís però dissimuladament intrigat em va explicar que les sabates les venien per parells i triar el numero adequat era l’única garantia de la comoditat promesa pel fabricant. 

Vaig dir un 37 com podia haver dit un 38 o un 35. Vaig pagar (un ull de la cara) i tant sí com no va encolomar-me el parell sencer. Jo només en volia una per posar-la damunt la calaixera de l’habitació talment com la meva àvia hi hauria col.locat la foto del meu pare fent la mili. Mirar-me-la cada vespre. Somiant un príncep blau.

Però en arribar a casa … mira , doncs que em vaig emprovar les sandàlies. Eren el meu número exacte. Semblaven fetes a mida pel meu peu. Ostres! Aquests peus són meus? vaig exclamar estorada.

Vaig baixar als “xinos” i em vaig comprar un pintaungles a joc. Vaig al·lucinar amb el resultat. Però aquell xandall descolorit i una talla massa gran no s’hi adeia gaire amb aquells peus de nina. A la tarda em vaig anar a comprar unes mitges (les primeres de la meva vida) i un vestit curt, bonic, una mica amb un toc sexi que deixava al descobert una pell bruna, uns pits generosos i unes cames esbeltes. M’ho vaig endur tot posat. Vaig llençar el vell xandall a les escombraries. I amb ell la Ventafocs que durant tants anys m’havia amargat la vida.

De vegades algú o alguna cosa ens atrapa quan menys hi pensem i ens canvia la manera com veiem la vida per sempre més. Sense previ avís. Potser una sandàlia.



Roser

www.vullescriure.cat

Paraula obligatòria: sandàlia








dijous, 15 de març del 2018

La vida sense sentit


“Si la vida l’havia de viure sense ell és veia totalment incapaç de trobar-hi cap sentit. Feia massa temps que tot havia deixat de tenir-ne, de sentit. Si la vida, com deien, té el sentit que li vulguis donar, ella no n’hi volia donar cap. No sabia quin. No en trobava cap que de debó li dones les ganes d’aixecar-se cada mati. L’únic sentit l’havia trobat en ell. En tenia una dependència absoluta i estranya. Estranya perquè d’hores amb ell en vivia ben poques. I de coses sense ell en feia moltes. Però era la il.lusió  de que ell fos a la seva vida. De fet si exceptuava l’hora —-dues hores, les setmanes que hi havia més sort— que a tot estirar passaven junts cada set dies … si exceptuava el correu gairebé diari de moltes linies ella i de poques ell… Tot i així vivia amb la sensació que ell era permanentment  a la seva vida. I això era l’únic que li donava alguna il.lusió per continuar endavant, encara que fos sola, fent coses sola, encara que fos acompanyada d’altres. Però sola, sola amb la seva il·lusió. 

I ara,  passats els anys de joventud i primera maduresa, no sabia trobar gaires ganes de res. Tampoc s’hi esforçava. No veia bellesa enlloc. Li donava la sensació que el món s’havia tornat boig. A casa, merda. A l’escola merda. Al twuiter, al món, al mon del twitter, al twitter del món, merda al quadrat. Li era ben igual si vivia en un estat independent  o reprimit, si a aquell pobra nen l’havia mort la seva mare o la seva madrastre o el pare que el va parir.  Si al seus fills els anaven bé les coses o no, si avui era dimarts o dimecres. Havia caigut de sobte en un buit existencial en que tant li feia tot. Havia anestessiat la capacitat de sentir. Ja ho havia fet feia molts anys. I havia sigut ell qui li havia despertat aquella capacitat de sentir com qui desperta una fera llargament tancada i que quan surt s’ho vol menjar tot. Ara pensar en la seva absència definitiva la tornava a aquell estat letàrgic d’on ja no en sortiria més. 

Volia dormir. Dormir i no despertar-se més. Ni tant sols tenia ganes de morir-se o matar-se. No. Només de dormir i de no fer res. Ben res. 
I no se’n sentia culpable. En el fons no. L’única culpabilitat li venia d’aquella veu de “Pepito Grillo” que li havien gravat a foc des de petita i tenia el mal costum de dir-li com havia de ser una “bona persona”. Però de fet ja feia una mica d’anys que se’n fotia d’aquesta veu. I com pitjor estava més se li’n fotia. Tot i així era una rum-rum de fons constant: això no està bé. Però havia anat deixant, o així s’ho pensava, que li entrés per una orella i li sortís per l’altre. 

Com collons pots viure si no trobes un perquè? El “sensesentit”, aquella paraula que s’havia inventat l’Eva Piquer i que ara li esqueia com anell al dit. 
És que no volia fer res. Res de res. Ni per ella ni per ningú. Però no era ser mala persona això? Aix, la veu de Pepito Grillo, encara feia de les seves… 

Després de tantes hores seguides de plorar havia acabat les llàgrimes. L’únic que li calia, ara, era matar en Pepito Grillo primer de tot i després … deixar-se anar i passar de tot i de tothom. Morfina de per vida.”


Una amiga hi va posar els sentiments i jo hi vaig posar les paraules. De totes maneres no seria capaç de posar paraules a coses que d’una manera o altra, algunes vegades, em ressonen ben endins. 

Roser







dijous, 8 de març del 2018

Astronomia particular



Fes-te astrònom del meu univers. I desvetlla’n els secrets més íntims.  
Descobreix els estels més amagats entre els replecs de les meves galàxies més pregones. Aquells que ningú ha gosat explorar encara. Però que hi són. Per compartir-los només amb qui s’arrisca a conquerir món impossibles. Després dibuixa una constel·lació nova, que ningú no l’hagi inventat, ni tant sols imaginada. Posa-li un nom bonic i regala-me-la. 

Omple de llum els meus forats negres. I de poesia i de somriures. Que fa massa temps que s’empassen l’alegria i ja en tinc prou.

Orbita en ovals de desig entorn la meva pell bruna i cansada. I desperta-la d’un son que ha durat tant. Potser massa.

Calcula amb precisió els segons que triga una paraula en impactar contra la solitud de l’ànima. I crida-la. Ben fort. I en el moment exacte. 

Capta l’instant just en què un estel fugaç em travessa la mirada. I guarda’l per ensenyar-me’l després quan la foscor guanya i no sé recordar que sí, que de vegades passen. I els podem demanar un desig. De no perdre mai les ganes. De viure, de riure, d’estimar, d’escriure. 

I per acabar, aquell planeta petit on s’amaga la por, pinta’l amb els raigs de sol i esquitxa’l de llum de lluna, amb espurnes de plata. I quan acabis l’obra, signa-la. Amb lletra pulcre i clara. Al cel de l’Empordà, tant li fa la data. I que el món tot sencer ho sàpiga


Roser
Paraula obligatòriaastrònom